Het aspergeseizoen stopt traditiegetrouw op 24 juni, als het Sint Jan is. Daarna zijn ze heus ook nog wel te koop, maar ze zijn nu in ieder geval op zijn lekkerst. Vandaag eten we asperges in een makkelijk te maken recept. Heb je geen tijd of geen zin om asperges te schillen, koop ze dan geschild en al. Omdat we je graag trakteren op simpel te maken gerechten, hebben wij ze geschild gekocht.

Dit heb je nodig

ongeveer 400 gram (niet te dikke) witte asperges geschild
100 gram diepvries tuinerwten
150 gram (been)ham, dikke plak
20 gram roomboter
100 gram gewassen korstkaas zoals Chaume, Port Salut of Raclette (of anders gewoon geraspte kaas) in blokjes
1 zakje saus voor asperges (Knorr vinden wij de lekkerste)
½ eetlepel gedroogde bieslook
½ eetlepels gedroogde peterselie
zout en zwarte peper uit de molen

maatbeker

Zo maak je het

* Breng 500 ml water met wat zout aan de kook.
* Snijd de kopjes van de asperges en hou ze apart. Snijd de rest van de asperges in stukjes van ongeveer 3 cm.
* Doe de asperges zonder de kopjes in het kokende water en kook 5 minuten met het deksel op de pan.
* Doe na 5 minuten de kopjes en de tuinerwtjes erbij en kook nog eens 5 tot 8 minuten zachtjes met het deksel op de pan tot de dikste aspergestukjes bijna gaar zijn.
* Snijd ondertussen de ham en de kaas in blokjes.
* Als de aspergestukjes zo goed als gaar zijn giet je 250 ml kookvocht af in de maatbeker.
* Laat alles verder even in de pan met het vuur uit.
* Doe het kookvocht uit de maatbeker in een andere pan, doe het zakje aspergesauspoeder erin en verwarm de saus goed roerend met een garde.
* Doe de kaasblokjes erin en verwarm door, roerend met de garde tot de saus glad is.
* Doe nu de hamblokjes erbij en roer verder met een houten lepel.
* Giet de aspergestukjes en erwtjes af in een zeef en doe ze bij de saus, samen met de roomboter, de bieslook en de peterselie.
* Warm alles goed door en breng op smaak met een beetje zout en wat royaler zwarte peper uit de molen.

Lekker met rijst.

Tip
Heb je ragout over? Verwarm het in de magnetron of in een pannetje en vul er een pasteibakje mee (of bladerdeegbakje)