Recensies over het Songfestival van 2022

Het Eurovisiesongfestival barst weer los. Lees hier wat songfestivalkenner Jeroen Bootsman te zeggen heeft over de deelnemende liedjes van dit jaar. In veertig artikelen komen alle landen aan bod.
Vanaf 10 mei is het Eurovisiesongfestival te zien op NPO1. Tot die dag presenteren we dagelijks één of meerdere liedjes.

♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪

27 april 2022

Op weg naar het Songfestival deel 2: Armenië

Dit jaar vindt het Eurovisiesongfestival plaats in Turijn, Italië. Jeroen Bootsman weet niet alleen alles over het Songfestival, hij vindt er ook iets van. In 40 meningen vertelt hij hoe hij denkt over de winkansen van de deelnemers.

Dit weten we over Armenië

* Twee keer behaalde Armenië een vierde plaats. De eerste keer was in 2008 toen Sirusho Qele, qele zong en de tweede keer was in 2014 door zanger Aram MP3 en Not alone.

De tekst gaat onder de foto verder.

Aram MP3 zingt in 2014 het lied Not alone en behaalt een vierde plaats. @ WikiCommons

* Armenië deed in 2006 voor het eerst mee aan het Songfestival toen het in Griekenland werd gehouden. Zes jaar later zouden ze een jaar overslaan. Het werd toen gehouden in Azerbeidzjan, het land waar Armenië destijds een politieke ruzie mee had vanwege de streek Nagorno-Karabach.

* Door de jaren heen hebben ze in totaal van Georgië de meeste punten ontvangen, terwijl ze zelf door de jaren heen aan Rusland de meeste punten gaven.

2022: Rosa Linn met het lied Snap

Jeroen: 'Volgens de Britse singer-songwriter Ed Sheeran zijn slechts een beperkt aantal noten en heel weinig akkoorden voorhanden, waardoor liedjes op elkaar kunnen lijken. Zo luidde althans zijn verweer tegen de beschuldigingen van plagiaat met betrekking tot zijn hit Shape of You. Ook Armenië lijkt met hun inzending van dit jaar uit een wel heel vertrouwd vaatje te tappen. Beter goed gejat, dan slecht bedacht lijkt het motto voor dit soort klonen. Het doet me denken aan Cyprus dat vorig jaar zonder gene gebruik maakte van een nummer van Lady Gaga. Haar nummer Bad Romance leek meer dan gemiddeld ten grondslag te liggen aan El Diablo, het Cypriothische liedje van vorig jaar. Tot commotie kwam het inderdaad, maar om een andere reden: Cypriotische christenen hekelden de vermeende duivelsverering. Terug naar Armenië: niets mis met de zangeres, maar of de televoters hier in gaan trappen, valt te bezien. Zo niet, dan belandt Armenië voor het derde achtereenvolgende jaar op de reservebank.'

Het Eurovisie Songfestival vindt plaats op dinsdag 10 en donderdag 12 mei (halve finales) en zaterdag 14 mei (finale) en wordt uitgezonden op NPO1 vanaf 21.00 uur.