Asperges zijn zo ongeveer de meest gemakkelijk te bereiden groenten. Zelfs als je ze alleen maar kookt in een scheutje water, dan kun je er na een minuut of tien al van genieten. Onderaan dit artikel staan in het fotoalbum linkjes naar twee simpel te maken recepten van uit Caty's rubriek Lekker. Maar eerst: wat is nou eigenlijk een asperge? En doen we wit of doen we groen? Of misschien paars?

Asperges zijn er tot 24 juni

De aspergetijd begint traditioneel in april en duurt tot 24 juni. Op 24 juni is het namelijk Sint-Jan. Tijdens het Sint-Jansfeest wordt de geboorte van Johannes den Doper herdacht. Die datum valt prima samen met de laatste aspergedag. Na 24 juni worden er geen asperges meer gestoken. De grond en de plant krijgen dan precies voldoende tijd om zich te herstellen en voor te bereiden voor de nieuwe aspergeoogst van het jaar erop.

De asperge is best nieuw voor Nederland

Zo'n vijfduizend jaar geleden waren er ook al asperges. Ze zijn gevonden op muurtekeningen in een piramide in Egypte. De groente lijkt zijn oorsprong te hebben in Irak en Iran. In Nederland leerden we asperges kennen toen ze vanuit Italië en Frankrijk naar hier kwamen. Wij kennen ze nog 'maar' een eeuw, of zo. Omdat asperges het beste groeien op voedselarme zandgrond, is de teelt ervan vooral weggelegd voor Noord-Limburg.

De meest klassieke wijze van asperges eten is à la Flamande. Dan eet je gekookte witte asperges met (been)ham, gekookt ei, gekookte aardappels, (geklaarde) roomboter en (verse) peterselie. Later kwamen er verschillende varianten zoals hollandaisesaus in plaats van boter en werd ook de ham soms vervangen door zalm. Als we kijken naar de dag van vandaag, dan zijn er ontelbare recepten met asperges die op verschillende manieren worden verwerkt. Koken, grillen, als soep en als saus. Met asperges kun je eindeloos variëren.

Groene, witte of liever paarse asperges?

Witte asperges worden geoogst als ze nog onder de grond zitten. Als je ze boven de grond laat groeien dan verkleuren ze en krijg je groene of paarse asperges. Er is wel een smaak- en structuurverschil tussen witte en groene asperges. Groene asperges zijn dunner en ook steviger. Ze smaken iets sterker en je hoeft ze niet te schillen, behalve als je toevallig een dikke tegenkomt. De groene hebben een iets kortere kooktijd dan de witte.

Geschild kopen of zelf schillen?

Grote aspergeliefhebbers zullen asperges zelf schillen want zelf geschilde asperges zijn smaakvoller als je de kontjes en de schillen ook gebruikt bij de bereiding. Ga je asperges zelf schillen, dan werkt dat zo: koop zo ongeveer 4-6 asperges per persoon voor een hoofdgerecht. Leg de ongeschilde asperge plat op een snijplank en snij met een scherp mesje een paar centimeter van de onderkant af. Schil nu met een dunschiller vanaf zo'n 4 centimeter van de kop naar de onderkant toe. Overlap steeds een beetje en ga zo in lange halen naar beneden.
Maak een schone theedoek nat met koud water, leg de geschilde asperges erin, dek af en leg even weg. Breng ondertussen een (asperge)pan met water en zout aan de kook. Als het water kookt doe je er de aspergeschillen en de kontjes in. Trek er een geurige bouillon van. Zeef de bouillon, maar bewaar de gekookte schillen en kontjes. Doe nu de geschilde asperges in de gezeefde bouillon en kook ze in een minuut of 8 gaar.
Haal de asperges uit het vocht. Die zijn nu klaar om te eten.
Doe opnieuw de schillen en de kontjes in de gebruikte bouillon en laat het afkoelen tot de andere dag.

Doe de andere dag het kooknat met de schillen en de kontjes in de blender en pureer het geheel zo glad mogelijk. Wrijf alles door een zeef en gebruik de soep om er met een klontje boter en bloem een roux van te maken. Zo heb je een heerlijke aspergesoep gemaakt. Strooi in ieder bord een paar gerookte zalmsnippers en eet de soep met geroosterd brood en goede boter.

In het fotoalbum hieronder zie je nog twee heerlijke gerechten. Ze zijn gemaakt met geschilde asperges uit de winkel, dus lekker snel klaar. Klik op de foto met RECEPT en je wordt er netjes naartoe gebracht. Geniet van verse asperges, nu het kan!